perjantai 27. kesäkuuta 2014

Tiivistetty remonttipäiväkirja


Syksyllä 2004 appivanhempani ehdottivat, että ostaisimme Vantaan kiinteistön nimiimme. Minä mietin pitkään, olinhan peruslohjalainen ja kaikki perheenjäseneni asuivat Lohjalla. En ollut koskaan ajatellut itseäni omakotitaloasujana, rivitalo asumismuotona tuntui omimmalta; vain pieni piha hoidettavana, isommat pihatyöt ja remontit olisivat jonkun muun vastuulla. Vaikka olimme usean vuoden ajan seilanneet Lohjan ja Vantaan väliä, ei minulla ollut Hannun, hänen perheensä ja lähinaapureiden lisäksi siellä muita tuttuja.

Kiinteistön sijainti on erinomainen, kaikki palvelut ovat lähellä ja julkinen liikenne on varsin toimiva. Pitkään harkittuani suostuin talokauppaan, mutta yksi ehto minulla oli; vaatimuksestani edes osa vintin, kellarin ja autotallin romuista kuskattiin kaatopaikalle. Tuntui, ettei sitä ennen ollut mitään raskittu heittää pois, jäljelle jääneistä rakennustarvikkeistakin osa oli säästetty.

Allekirjoitimme talokaupat syksyllä 2004. Jätimme Hannun vanhemmille elinikäisen asumisoikeuden ja jatkoimme itse asumista Lohjalla. Lähes kaikki viikonloput vietimme Vantaalla, nukuimme vinttikamarissa ja pidimme huolta vanhuksista, talosta ja pihasta. Vanhempien kunnon huononnuttua Hannu vietti usein myös arkiöitä Vantaalla.

Hannun vanhempien rakentama rintamamiestalo valmistui 1949. Talon lisäosa tuli valmiiksi 1973. Siihen tuli aula, kaksi pientä makuuhuonetta, kylpyhuone ja autotalli. Entinen sisävessa jäi tuolloin pois käytöstä ja toimi lähinnä siivouskomerona. Talon ikkunat ja katto uusittiin 1980-luvulla. Talo oli terve, mutta sisäremonttia ei ollut tehty, joten meitä odotti iso pintaremontti ja tilojen päivitys nykyaikaan. Remontilla ei onneksi ollut mikään kiire, pikku hiljaa keräsin kansioon remontti- ja sisustusideoita. Minulla oli selkeä visio; toiveena oli huvilamainen, valoisa asunto perinteitä kunnioittaen, mutta käytännöllisyydestä tinkimättä. Ihanne olisi ollut, jos olisimme saaneet taloon pienen puuhellan, takan ja saunan, mutta näistä kaikista minun oli luovuttava. Hormi ei ollut enää kunnossa ja piippukin oli purettu kattoremontin yhteydessä.

Hannun äiti kuoli keväällä 2005. Aloitimme vintin rappukäytävän remontoimisen. Sen seinät olivat raakalautaa, mikä ei tuntunut häiritsevän alkuperäisasukkaita lainkaan. Kirkkaina kevätpäivinä laudanraoista näkyi auringonpaiste. Hannu lisäsi eristeitä ja rakensi vinokaton alle ovellisen varastotilan matkalaukuille, rinkoille, moottoripyörävarusteille ja muulle harvemmin käytössä olevalle tavaralle. Hannulle olisi kelvannut edullisempi pinnoite, minä halusin seiniin helmipaneelia ja senkin valkoiseksi maalattuna. Luonnonvaloa saimme rappukäytävään, kun Hannu pyynnöstäni puhkaisi verannan seinään pienen ikkunan.


Mummun hautajaisten aikoihin huomasimme, että vanha vessa oli vuotanut vettä lattiarakenteisiin. Purimme koko vessan pois ja lattialaudat puruineen vaihdettiin kuiviin. Kesällä pidimme ulkomaalaustalkoot pienen ystäväjoukon avustamana. Säilytimme talon tummanpunaisen ulkovärin. Vintin rappukäytävän remontti eteni pikku hiljaa. Rappukäytävän seinistä ja katosta tuli valkoinen, raput putsattiin ja maalattiin vaaleansinisiksi, lattiaan tuli tarjouslaminaattia. 



Kesällä 2006 aloitimme terassin teon. Alun perin oli tarkoitus tehdä vain pieni aamukahvittelupaikka, jossa olisi tilaa lastenlasten vauvanvaunuille. Otin lukuisia kuvia ja maksimoin terassin koon olemassa olevien mahdollisuuksien mukaan. Tämäkin remontti eteni samaa kaavaa; minä suunnittelin ja Hannu teki. Vaarikin ehti nauttia terassilla istumisesta, kun ei enää sen pidemmälle jaksanut.


Alkuvuodesta 2007 vintin rappukäytävän remontti oli vihdoin valmis. Keväällä osa tontin koivuista kaadettiin, sillä ne imivät maasta kaiken kosteuden ja teettivät muutenkin turhaa haravointia. Kannot rouhittiin pois ja lapioin hakkeen tontin harvojen hedelmäpuiden ja marjapensaiden juurille. Tilasimme 36 kuutiota multaa, jonka levitimme nurmikolle kahden ystävämme avustuksella. Pihasuunnittelu oli kokonaan tekemättä, mutta päätimme jättää sen myöhemmäksi ja keskittyä nyt nurmikon, puiden ja pensaiden hyvinvointiin. Tontin kulmassa on pieni ”metsikkö”, joka saa villiintyä vapaasti. Se peittyy keväisin kieloihin ja siellä viihtyvät myös nurmikolta pois siirretyt rhododendronit. Kun saimme alkukesällä nurmikon kylvettyä, sateet loppuivat tykkänään. Kastelimme nurmikkoa ahkerasti, mutta parhaimmillaankin se näytti pälvikaljuiselta rairuoholta. Hannu pilkkoi koivupölkkyjä haloiksi, joilla itsellämme ei ollut mitään käyttöä. Hän aloitti myös haljenneen sokkelin paikkauksen ja pinnoittamisen. Kesän aikana huollatimme öljypolttimen, jota ei toiveistani huolimatta vielä uusittu.


Sen verran remontti otti jo tässä vaiheessa voimille, että Hannu jäi sairauslomalle korkean verenpaineen vuoksi ja minä valvoin öitä miettien, mihin me, kaksi viisikymppistä, olemme ryhtymässä. Lohdutin itseäni, että on paras edetä pala kerrallaan, mihinkäs tässä on kiire.

2008
Hannu aloitti pienemmän vinttihuoneen remontoimisen. Siitä tulisi sininen ”poikienhuone”. Helmikuussa Hannun isä nukkui pois. Hautajaisten jälkeen tyhjensimme kaapit. Marttojen Viro-keräykseen lähtivät vanhusten hyväkuntoiset vaatteet, muut tavarat jaoimme ystäville, tuttaville ja Pelastusarmeijaan. Itsellemme säästimme joitakin astioita ja huonekaluja.


Pyysimme ensimmäiset tarjoukset keittiö- ja kylpyhuoneremontista. Hannu harjoitteli vintin pikkukamarissa tapetointia ja se tuli kevään kuluessa valmiiksi. Teimme budjetit keittiön ja kylpyhuoneen osalta emmekä halunneet juurikaan ylittää niitä. Viidennen keittiötarjousneuvottelun jälkeen teimme tilauksen, joka oli muuttunut matkan varrella moneen kertaan niin kalustemallin, värin kuin mittojenkin osalta. Purimme keittiötä niin paljon kuin ehdimme ja lähdimme kuukaudeksi Indonesiaan. Reissumme aikana Hannun serkku kävi maalaamassa ikkunapuitteet sisältä ja ulkoa valkoisiksi. Lopputulos kirkasti talon ilmettä huomattavasti ja teki huoneet valoisimmiksi. Kun tulimme kesäkuun alussa sunnuntaina kotiin, maanantaina pihaamme toimitettiin keittiökalusteet ja tiistaina kodinkoneet. Ne oli kaikki kannettava sisään suojaan, valmiiksi tyhjennettyyn olohuoneeseen.

Keittiöön tuli rutkasti lisää valopisteitä ja pistorasioita. Jostain kummallisesta syystä halusin keittiöön ruututapettia ja olohuoneeseen raitaa. Hannu oli kauhuissaan; näin vanhassa ja näillä materiaaleilla rakennetussa talossa kaikki lattiat ja seinät ovat vinot, ja rouva haluaa raitaa ja ruutua. Minä pidin pääni, enkä ole katunut. Hannu tapetoi keittiön seinät niistä kohdista, mitkä jäisivät näkyviin kaappien ympäriltä. Kaksi seinistä maalattiin vaaleankeltaisiksi. Hioimme ja maalasimme vanhat ovenpielet. Ostimme keittiön ilman asennusta ja pestasin vävykokelaani asentamaan kaappeja. Häntä uskaltaa sentään simputtaa koko viikonlopun verran. Jukka ehti kiireiltään apuun vasta heinäkuussa, siihen asti meillä toimi kesäkeittiö; grillasimme ulkona ja tiskasimme astiat kylpyammeessa. Keittiö valmistui heinäkuun lopulla, siitä tuli juuri niin kaunis kuin suunnittelinkin. Lattian muovimattoon olimme myös tyytyväisiä, ikkunaan ripustin äidinäitini tekemästä pitsilakanasta äitini ompelemat verhot.


Lähetin useita tarjouspyyntöjä kylpyhuoneen remontista, mutta kaikilla firmoilla tuntui olevan liikaa töitä ja hinnat olivat huimat. Päätimme tehdä sen omin voimin tutun sähkö-, laatta- ja putkimiehen avustamina. Olohuoneen vanhat patterit vaihdettiin uusiin ja Hannu aloitti seinien levyttämisen. Kun vanhaa muovimattoa irrotettiin, sen alta tihkui vettä. Yksi patterin liitoksista oli jäänyt kiristämättä ja se vuoti vettä maton alle. Remontti pistettiin jäihin ja kuivuri hurisi 2-3 viikkoa olohuoneessa. Elokuussa Hannu jäi sairauslomalle olkavarren tulehduksen vuoksi. Voimat ja hermot alkoivat olla vähissä. 

Kiertelimme rautakauppoja etsien laattoja, hanoja, kalusteita ja posliineja kylpyhuoneeseen. Minä kasasin takapihalla klapeja ja tein herukoista hyytelöä. Hannu laittoi viinin käymään runsaasta omenasadosta. Tyhjensimme kylpyhuoneen ja koska olimme ilman suihkua ja vessaa, vietimme viikonloputkin Lohjalla. Lokakuun alkuun mennessä kylppäri oli kattopaneeleita ja siivousta vailla valmis.


Hannu aloitti kolmen kuukauden vuorotteluvapaansa, sai kylpyhuoneen ja yläkerran ”tyttöjenhuoneen” valmiiksi ja siirtyi olohuoneeseen uurastamaan. Viikonloppuisin kiertelimme rautakauppojen lisäksi myös huonekaluliikkeitä. Kun mieleistä ruokailuryhmää ei tuntunut löytyvän, päätimme säilyttää vanhan, jatkettavan ruokapöytäni ja ostaa sen ympärille uudet tuolit Ikeasta.


2009
Aloin suunnitella olohuoneen sisustusta. Peitimme yhden oviaukon, että saimme lisää ehjää seinää. Vaikka muutamme kaksiosta lähes kaksi kertaa isompaan taloon, sen huoneet ovat pienet ja seinät niin rikkonaiset, ettei kaikille tauluilleni löydy paikkaa. Verhovinkkejä kyselin Lohjan Tyyki ja Tuolista. Suostuin säästämään vanhat, mäntypuiset verhotangot kun Hannu lupasi maalata ne valkoisiksi. Merkkasimme maalarinteipillä olohuoneen lattiaan ruokapöydän paikan ja kohdistimme lamppujen sijaintia teippaamalla kertakäyttömukeja roikkumaan ”pöydän” yläpuolelle. Näin päädyimme kolmeen melko pienikokoiseen lamppuun, jotka hankimme Ikeasta.


Hannun vuorotteluvapaa päättyi. Olohuoneen remontti valmistui maaliskuussa, seuraavaksi oli vuorossa makuuhuone. Kahden pienen makuuhuoneen väliseinä purettiin ja toinen oviaukko suljettiin pois käytöstä. Toinen patteri sai myös lähteä, toinen säästettiin ja maalattiin valkoiseksi. Minä sain taas päättää materiaalit ja värit. Talon sisustus on pääosin hillitty ja vaaleasävyinen, makuuhuoneen päätyseinään halusin enemmän väriä. Tapetti valikoitui olemassa olevien taulujen perusteella. Tämänkin huoneen kattoon asennettiin lautapaneelia, joka maalattiin valkoiseksi. 


Kevään aikana siirsin tavaroita vähän kerrallaan Lohjalta Vantaalle. Makuuhuoneesta tuli omaksikin yllätykseksi romanttisen roosa! Päätyseinän tapetti on kuviollinen, vähän retromainen. Taulut tulevat hyvin esille, kun tausta ei ole puhtaan valkoinen. Elämässä oli onneksi muutakin kuin remontti, sen vastapainoksi matkustelimme, teimme pihatöitä, kävimme konserteissa ja teatterissa, tapasimme ystäviä ja perheenjäseniä.


Kesällä oli vuorossa aulan remontti. Tila on tavallaan turha, mutta toimii ”kirjastona”, lasten leikkipaikkana ja hoidan siinä pyykkihuollon. Vanhat komerot purettiin ja niiden tilalle ostimme Ikeasta kaapit siivousvälineille. Siirsimme Lohjalta olohuoneen ja keittiön huonekalut Vantaalle.
Syyskuun 1. päivä meistä tuli virallisesti vantaalaisia ja osa-aikainen etäsuhteemme päätyi yhteisen, oman katon alle. Vielä on paljon tekemistä, mutta asuintilat olivat valmiit. Remonttiväsymys iski meihin molempiin ja keskityimme kodin- ja pihanhoitoon. 



Verannan remontti valmistui vasta jouluksi 2010. Kirkastimme tummuneet helmipaneelit valkoisella maalilla ja kattoon asennettiin lamppu, jota siinä ei ole koskaan vielä ollut. Eteisen remontin jätämme suosiolla ensi kesään. Se on talon pienin, mutta hankalin osa ja vaatinee ulkopuolista suunnitteluapua. Siihen pitäisi saada säilytystilat ulkovaatteille ja jalkineille, mutta ongelmia tuottavat neljä oviaukkoa (viides sentään poistui kun suljimme eteisestä olohuoneeseen johtavan oven), ikkuna, patteri ja sähkökeskus.

Paljon muutakin on vielä tekemättä. Tontilla on jäljellä rakennusoikeutta, jonka ehkä hyödynnämme myöhemmin rakentamalla autokatoksen ja ulkovaraston. Kun autotalli on joskus tyhjennetty, siihen on mahdollisuus rakentaa pieni sauna. Kellariakin pitäisi siivota ja rakentaa hyllyt säilykkeille ja kotiviineille. Sitten joskus…

Remonttiin on kulunut noin 30.000 euroa. Olemme pysyneet budjetissa, johtuen paljon siitä, ettei Hannun työlle ole laskettu mitään rahallista arvoa. Vanhat huonekalut saivat luvan kelvata, ostimme vain uudet ruokapöydän tuolit, yöpöydät ja tv-tason. Verhot ja suurin osa lampuista oli myös aika vaihtaa uusiin. Kodinkoneita meillä oli lähes kaikkia tuplasti; jääkaapit, pakastimet, pyykinpesukoneet, mikroaaltouunit, imurit, leivänpaahtimet jne. Niitä jaoimme lapsille, ystäville ja kierrätykseen.

Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä, talosta tuli meidän näköisemme ja minustakin on tullut varsinainen kotihiiri. Jälkiviisaasti ajatellen joitakin asioita olisi voinut tehdä toisinkin. Vanha talo asettaa omat vaatimuksensa ja kompromisseja oli pakko tehdä. Eniten ongelmia tuottivat talon vinot seinät, mutta listoilla saa ihmeitä aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti